miércoles, 19 de agosto de 2009

BADOGÓ, EL POBLAT. A CASA DEL REI.





Badogó és un poblat semblant a Lilma, aprop també de Ouaga. Anem fins a Yako i després al nord est fins arribar a Badogó.
La calor és intensa i la claror també. Els prohoms i molts homes, sobretot, ens esperen a dins de l'escola.
Seiem al lloc que ens han reservat, d'esquena a la pissarra. Com sempre és la Marianne qui porta la veu cantant, parla en moré i després tradueix per nosaltres en francès. Aquesta gent parlen amb la seva llengua i alguns parlen una mica de francès.
Aquí el protocol és molt estricte, no seguir-lo seria una manca d'educació i delicadesa, cal ser molt pacient. Benvingudes, gràcies, més gràcies i després més tard noves demandes i més gràcies. Entremig haurien d'haver begut l'aigua de la benvinguda, que una vegada més no beurem i els d'aquí ho faran per nosaltres i ens disculparan. Després per tancar tot aquest procés, els regals mutus.
La majoria de les dones, ens esperen fora amb els seus nadons i més enllà un munt de nens ben encuriosits.
Ens conviden a dinar amb un menú semblant al de Lilma, però aquesta vegada ens han comprat begudes, però lògicament estan calentes, ja que aquí no hi ha electricitat. Quan ens acomiadem ens regalen pollastres i ous. A la Laia, una dona jove que, vol ser amiga seva, li ha regalat cacauets i mongetes, ella com a contrapartida li ha donat pintaungles i pintallavis.
Hem d'anar a visitar el rei del poblat a casa seva, ja que sembla ser que no està prou bé i no ha pogut venir.
L'home ens rep assegut a terra sobre una estora, les seves dones i els seus fill i altres parents, volten per allà. Al voltant d'una mena de plaça alçada on hi ha unes pedres planes que fan de molí manual, les cabanes de les seves diferents dones que viuen amb els seus fills, tot molt senzill i elemental. Quan arribem no hi ha gairebé ningú al poblat, després mica en mica va apareixent dones i nens sempre encuriosits.
De tornada tenim punxada de roda, i ens hem d'aturar per fer el canvi. Ho fem en un lloc creuament del camí del poblat amb la carretera general,...com sempre "maquis", paradetes i nenes venedores.

No hay comentarios: